Plivački klub Vračar - Beograd
 
 

 

ZAŠTO PLIVANJE?

Danas je jako teŠko odluČiti koji je pravi sport za dete, posebno sa toliko velikom I RAZNOLIKOM ponudom sa svih strana. Evo nekoliko razloga zaŠto plivanje treba da bude na vrhu liste.

Prednosti plivanja

Plivanje je sport koji, pre svega, karakteriše zdrav način života. Svaki lekar će vam bez dvoumljenja reći da je plivanje jedno od najboljih oblika vežbanja, kako za mlado tako i za starije telo.

Plivanje aktivira skoro sve mišiće u telu, efikasno smanjuje nervozu i uznemirenost.

Plivanje je sport sa vrlo niskom stopom povređivanja, najmanje opterećuje zglobove i tetive, takođe je odlična kardiovaskularna vežba, podstiče rad srca i pluća.

Plivanje je sport koji je podjednako dobar i za devojčice i za dečake, bez obzira na uzrast i građu.

Plivanje kod dece razvija snagu i koordinaciju, podstiče zabavu i učenje i pomaže detetu da razvije samopouzdanje i pozitivnu sliku o sebi.

Istraživanja su pokazala da časovi plivanja ipotencijalno povećavaju inteligenciju i koncentraciju.

Plivanje ojačava i obogaćuje društveni razvoj. Plivanje je porodični tip aktivnosti koji uključuje druge plivače, trenere i roditelje. Ono na kraju krajeva vodi ka puno širem krugu poznanika i prijatelja.

Plivanje poboljšava samo-organizaciju i disciplinu. Deca koja izaberu plivanje, u stanju su da organizuju svoje dnevne aktivnosti i pored vrlo tesnog dnevnog rasporeda, a to se često pokazuje ili dolazi do izražaja u pojačanoj sposobnosti da se fokusiraju na određene specifične zadatke.

Na raznim mitinzima ili otvorenim prvenstvima, plivači početnici dobijaju šansu da plivaju u istim trkama kao i mnogo iskusniji plivači, na način koji ne postoji i i koji je nezamisliv u drugim sportovima.

Plivanje nije samo individualni sport, nego i timski jer plivači učestvuju u okruženju timskog takmičenja.

Plivanje je jedini sport koji može da vam spasi život i zato zaplivajte, pridružite nam se već danas!