Plivački klub Vračar - Beograd
 
 

 

ISTORIJA KLUBA

ZamiŠljen i osnovan kao klub koji vode roditelji, bez podrŠke velikih sportskih druŠtava, niko nije mogao da pretpostavi da Će, 40 godina kasnije, PK VraČAr biti jedan od naŠih najtrofejnih plivaČkih klubova.

Plivački klub Vračar je osnovan na bazenu SC Vračar 15.10.1975. godine.

U svom početku, klub se opredelio da okupi što veći broj školske i predškolske dece sa Vračara u cilju omasovljenja plivačkog sporta. Posle nekoliko godina „Vračarski“ bazen je postao premali da primi svu beogradsku decu koja su želela da se bave plivanjem, a PK Vračar počinje da se pojavljuje na takmičenjima i da postiže vrhunske rezultate na jugoslovenskom i međunarodnom nivou.
Od prvih dana svog osnivanja PK Vračar je trebalo da bude mesto gde će deca voleti plivanje i ponosni smo što smo do danas uspeli da sačuvamo taj duh. Zamšljen i osnovan kao klub koji vode i finansiraju roditelji, bez podrške velikih sportskih udruženja, niko nije mogao da pretpostavi da će PK Vračar biti jedan od najtrofejnijih plivačkih klubova u Srbiji danas.

U svojoj bogatoj tradiciji klub imao je više prvaka i rekordera republike i države. Mnoštvo osvojenih medalja na republičkim, državnim i međunarodnim takmičenjima, kao i prvaka Balkana.
PK Vračar je uspešno organizovao republička i državna prvenstva, kao i jedno prvenstvo Balkana u plivanju na bazenu SC u Obrenovcu koje je otvorio predsednik LEN federacije.

Zlatno doba kluba počinje 1980. kada Bojana Radosavljević obara rekord Srbije na 100m prsno, u kategoriji pionira (12-13 godina).

1981. godine PK Vračar je bio organizator poznatog međunarodnog mitinga mladih plivača koji je bio uvršten u LEN kalendar (Kalendar takmičenja Evropske plivačke federacije). Za 16 godina odžavanja ovog mitinga učestvovalo je nekoliko hiljada takmičara iz skoro cele Evrope, a neki od njih su kasnije postali Evropski i Svetski prvaci i rekorderi.

Narednih 12 godina naši plivači su oborili mnoge državne rekorde od kojih su neki još uvek aktuelni i osvojili nebrojeno medalja i pehara na državnim i međunarodnim plivačkim mitinzima.
U godinama sankcija i prestanka rada bazena u CFK Vračar, prestaje sa radom i PK Vračar. 2000. godine se obnavlja i kao feniks iz pepela se diže i počinje sa radom sa desetak plivača uz solidarnu pomoć PK Partizan, u njihovim terminima, da bi se nešto kasnije vratio na bazen CFK Vračar gde je i potekao. Sa novim milenijumom i krizom 90-ih iza nas, pokrenuli smo i novo doba za naš klub. PK Vračar sada broji preko 100 plivača.

U proteklih 10 godina prepoznati smo kao jedan od najboljih klubova za rad sa mlađim kategorijama, a značajan broj naših plivača koji su bili članovi mlade državne reprezentacije to samo potvrđuje.

Uspehu kluba osim plivača i trenera doprinose i plivački roditelji koji svojim amaterskim radom i entuzijazmom organizuju rad kluba.

PK Vračar ove godine slavi 40 godina svog postojanja.